Onsdag den 4. december udkommer Den Danske Sprogkreds´ blad Sprogkræsen for 24. gang.
I dette nummer sætte vi fokus på Retskrivningsordbogen, der fra 1923 til 1986 var et ret så forudsigeligt, systematisk opbygget opslagsværk, fra 1986, hvor Dansk Sprognævn overtog redaktionen, er blevet til et mylder af forskellige udgaver, og inden for de forskellige udgaver er der også store ændringer, f.eks. blev pausekommaet erstattet af nyt komma i den 4. udgaves 3. oplag.
Tendensen i de mange ændringer er, at Sprognævnet efter nogle oplag og udgaver vender tilbage til udgangspunktet. Staveformen majonæse blev indført som parallelform til mayonnaise i 1986 og slettet igen i 2012. Flertalsformen sandwiches blev slettet i 1986 og er heller ikke medtaget i Retskrivningsordbogen i 2024, men mon ikke Sprognævnet i den næste udgave vil acceptere denne form igen?
Det har været fremme i medierne, at ordet storebededag er slettet i den nye udgave af Retskrivningsordbogen, fordi der ikke længere er tale om en fridag, hvilket naturligvis er et besynderligt argument. I Retskrivningsordbogen fra 2024 findes der da også under opslagsordet bededag udtrykket store bededag i to ord, præcis som det var anført i udgaven fra 1955.
I Sprogkræsen 24 beskriver vi også, hvordan det engelske verbum at preppe har gjort det mere acceptabelt at hamstre, vi bringer taler fra Sprogkredsens prisfester, anmeldelser af nye bøger om det danske sprog og meget mere.
Skriv et svar