Den Danske Sprogkreds´ netop udgivne bog At have ja-hatten på. Idiomatiske udtryk i moderne dansk består af to dele:

Den første er inddelt efter den konkrete betydning, sådan at udtrykkene at hugge en hæl og klippe en tå, at krumme tæer, at træde nogen over tæerne og at være oppe på tæerne står i et afsnit i første del af bogen, og i den anden del går vi ud fra at den overførte betydning og sætter udtrykkene sammen efter deres betydning, så at have jord i hovedet, at være blød i bolden, at have hovedet under armen og at være dum som en dør, en gås en østers eller en torsk står i et andet afsnit.

Jo sværere et emne er at tale om, desto flere udtryk

Det er let at få at øje på de emner, som har mange idiomatiske udtryk tilknyttet. Død, sygdom økonomi, problemer, mangel på intelligens, aggression, alderdom og alkohol ligger i toppen.

Der er i høj grad tale om eufemismer, altså udtryk, der bruges for at undgå at tale om noget ubehageligt.

Alkohol er et ømtåleligt emne

Når det handler om at drikke alkohol og alkoholisme, har vi i det danske sprog et stort udvalg af udtryk:

Vi kan have en tør plet i halsen, og så må vi ud at bøje armen, se at få noget inden for vesten, gå i byen, tage ud på vulkaner, ud at vifte med ørerne, ud at slå en skagle, få os en lille spids, en lille en til ansigtet eller en til det andet ben og så måske en enkelt til at klare stemmen eller smøre ganen.

Hvis vi så har fået lidt mere, er vi måske blevet selskabeligt overrislede, har fået så hatten passer, fået en pind eller en kæp i øret, og vi er blevet hønefulde, fulde som alliker, skidefulde og på rulleskøjter eller måske har vi ligefrem drukket os helt i hegnet.

Tømmermænd
Næste dag, når hovedet dunker, og vores tørst ikke er til at stille, taler vi om tømmermænd.

Egentlig var ordet tømmermand en ganske uskyldig betegnelse for en tømrer, som vi kender det fra folkevisen I skoven skulle være gilde, hvor den tømmermand, hr. Spætte, han skulle bygge hus.

Måske ses vi i morgen?

Bank, bank, bank, måske er hr. Spætte på arbejde igen i morgen efter aftenens julefrokoster.

Med ja-hatten på. Idiomatiske vendinger i moderne dansk er netop udkommet på Forlaget Bostrup og koster 129 kr. incl. moms.