Bibliotekaren Mette Gerdt Nielsen offentliggjorde i fredags en dejlig anmeldelse af Sprogkredsens nye bog om ordsprog på sin blog.

FREDAG DEN 14. OKTOBER 2022

Hver fugl synger med sit næb; Farverige ordsprog til hverdagsbrug

 Som medlem af Den Danske Sprogkreds har jeg været så heldig at få et eksemplar af foreningens nyeste udgivelse: Hver fugl synger med sit næb; Farverige ordsprog til hverdagsbrug, red. af formanden Lise Bostrup, 2022.
I bogen beskrives de sproglige træk, der skaber ordsprogenes kraft, fortæller ordsprogenes historie og giver eksempler på ordsprogenes anvendelse. (fra bagsiden)
Ordsprog hører til verdens ældste sproglige genre – et væsentligt kriterium for at adskille ordsprog fra andre sproglige genrer er, at man ikke ved, hvem der har fundet på det pågældende ordsprog. Som i alle sprogets elementer er der helt klare definitioner – det kræver interesse for sproget at fordybe sig i reglerne, og det er spændende og berigende at gøre det…
Hvem kender ikke ordsprog som “Tro kan flytte bjerge” og “Hastværk er lastværk”? Ordsprog som bruges i hverdagens sprog, og som har en historie helt tilbage til bibelens tid. Ordsprog er en så stor og vigtig del af vores sprog, at flere i tidens løb har udarbejdet samlinger. I Danmark var Peder Laale den første til at oversætte latinske ordsprog til dansk samt at tilføje danske ordsprog til en samling på 1204 ordsprogspar. På hans tid (ca. 1350) blev de dobbelttydige sætninger anvendt som rettesnor for menneskers opførsel overfor hinanden.
Hver fugl synger med sit næb er opdelt i 6 dele bestående af: genren ordsprog, temaer i ordsprog, enkelte ordsprog, forvanskede ordsprog, beslægtede genrer samt registre. Bogen fortæller og forklarer på en interessant og forståelig måde om et element i vores sprog, som de fleste anvender men nok ikke har så megen viden om.
Som de øvrige udgivelser fra forlaget Bostrup Med ja-hatten på og Med professorhatten på er det oplysende litteratur med flotte humoristiske tegninger – jeg blev underholdt og klogere på samme tid!

http://mettegerdt.blogspot.com/2022/10/hver-fugl-synger-med-sit-nb-farverige.html