Den 5 km2 store ø, Nyord, der ligger mellem Sjælland og Møn, afholder i år sin 5. festival med titlen Ord på Nyord.

Øens navn betyder egentlig “ny vagt”, for Nyord har siden 1300-tallet været udgangspunkt for lodser, der kunne hjælpe kaptajner med at manøvrere rundt blandt de mange små øer i området. Øen har i dag et 1,5 m2 stort museum i det seneste lodshus. Det er umuligt at komme til den gamle, rødmalede lodshus med bil, men på cykel eller til fods kan man komme derud og nyde en storslået udsigt over Østersøen.

Nyord har i dag 34 faste beboere,  men øen vil gerne have gæster, og holder derfor hvert år en festival, der spiller på den moderne misforståelse, at navnet Nyord har noget at gøre med “nye ord”.

Den Danske Sprogkreds er blandt en række andre foreninger inviteret til at bidrage til underholdningen, som skal foregå en række forskellige steder på øen og opmuntre gæsterne til en vandretur med mange forskellige små stande og oplæg med relation til “ord”.