Ja, det gør vi, siger den tidligere socialdemokratiske kulturminister, Jytte Hilden, og kvindeforskeren Pia Fris Laneth. Sammen har de udarbejdet en antologi med 13 bidrag om omgangsformer og høflighed med Takt og tone som omdrejningspunkt.
Takt og tone? Det udtryk har siden de glade 60ere næsten udelukkende været anvendt negativt, men forfatterne forstår det som at vise respekt og går tilbage til Emma Gads berømte grundsætning:

Kun én hovedregel for alt menneskeligt Samkvem bliver aldrig forældet. Det er den at handle mod sine Medmennesker ud fra et godt Hjerte.

Måden at vise respekt på ændrer sig gennem tiden, og ved hjælp af tegnene tommel op og tommel ned vejledes vi i, hvad der er godt og skidt. Kapitlet Vis din modstander respekt af Søs Marie Serup Laybourn er en interessant gennemgang af sproglig omtanke i omgangen med dem, man har mest lyst til at skrige IDIOT til.

Jytte Hilden og Pia Fris Laneth: Takt og tone til tiden, Frydenlund 2018, 176 sider.
Bogen er anmeldt i Den Danske Sprogkreds´ blad Sprogkræsen nr. 7, juni 2020. Bladet er udsendt til alle medlemmer og kan købes ved henvendelse til DenDanskeSprogkreds@gmail.com.

Foto: EmmaGad.dk