At have ja-hatten på er et nyt og kreativt udtryk i det danske sprog.

Ja-hatten blev født i 2006

Ja-hatten fylder ifølge Den Danske Ordbog 13 i år, for det er første gang registreret i 2006, i 2008 fik den en lillebror, nej-hatten, og måske er der en lille efternøler, en såkaldt pythat, på vej. Den er set på nettet, men har endnu ikke fundet vej til Den Danske Ordbog.

Dansk opfindelse
I modsætning til mange andre nye ord i nullerne er ja- og nej-hattene ikke oversættelser fra engelsk, men danske opfindelse. For dem, der endnu ikke kender ordet, er en ja-hat en særlig slags hat, som man tager på, når man beslutter sig for at fokusere på det positive i en situation.

Hvornår bruger vi ja-hatten?
Det kan være en god idé at tage sin ja-hat på, når man skal møde sine kommende svigerforældre første gang, men ja-hatten kan også anvendes professionelt i kreative processer. Hvis en arbejdsgruppe f.eks. skal skabe et nyt projekt, kan det være nyttigt, at alle medarbejdere finder deres ja-hatte frem og så bare vrider hjernerne og noterer alt, hvad der kommer frem af gode og dårlige, realistiske og helt utopiske ideer. På et tidspunkt kan man så skifte hat og begynde at tænke kritisk over ideerne.

Halløj-hatten og klaphatten

Der findes også andre hatte med overførte betydninger i det danske sprog. Nogle er nye, andre er ældre. Umiddelbart kunne man måske tro, at halløjhatten også var af nyere dato, men den kan spores helt tilbage til det 19. århundrede. Her hed det f.eks. i en studenterkomedie fra 1879:
Der kommer Frøken Gamstrup, som sædvanlig med Halløjhatten paa de tre Haar.
Nogle ville måske også mene, at ordet klaphat er af nyere dato, men det er bare ikke rigtigt. Både Georg Brandes og Herman Bang kendte og brugte ordet. For dem var en klaphat imidlertid ikke en stor filthat med påsyede hænder, der ved hjælp af en snor kunne bringes til at klappe, men derimod en høj herrehat, der var syet omkring en fjedermekanisme og lod sig klappe sammen, så den kunne bæres under armen.
Hvor den gamle klaphat var en hat, har den moderne klaphat to forskellige betydninger: den nævnte hat med de påsyede hænder, og den overførte betydning: en idiot. Din klaphat eller Din idiot, det kan komme ud på et.

At have ja-hatten på er titlen på en bog om idiomatiske udtryk i moderne dansk, som udkom på Forlaget Bostrup den 18. december 2019.