Den Danske Sprogkreds

Er dit modersmål okay?

Er dit modersmål okay? Sprogpolitik i Danmark – og ude i verden er et forsøg på at bringe andre perspektiver ind i debatten om det danske sprog. Debatten har siden 1980’erne kørt i ring med nogle meget lidt frugtbare forestillinger om krakilske sprogrøgtere, svage sprogbrugere, frihed og undertrykkelse. Alt for sjældent har man sat den professionelle sprogbruger og behovet for et klart, kreativt og velformuleret dansk sprog i centrum.

Et sprog kan ikke styres, hævdes det. Et sprog udvikler sig efter sine egne love, og uanset hvad vi måtte bilde os ind, så kan vi ikke gøre andet end at beskrive dets udvikling. Den sang var vi vist alle hørt.

Men er det nu hele sandheden? Har man ikke tidligere ført en normativ sprogpolitik i Danmark, der f.eks. kort efter Anden Verdenskrig afskaffede brugen af store begyndelsesbogstaver i substantiver og ændrede datidsformerne kunde, skulde og vilde til kunne, skulle og ville?

I Er dit modersmål okay? vender vi blikket ud mod Eruopa, og vi kan hurtigt se, at Danmark står ret isoleret med den deskriptive sprogpolitik. I Frankrig, Tyskland, Holland, Polen, Rusland, Litauen, Sverige og Island fører man i større eller mindre grad og med forskellige former for succes en normativ sprogpolitik, hvor man som første punkt på dagsordenen prøver at håndtere den massive indtrængen af engelske ord og konstruktioner, men også diskuterer kønspolitik, regionalsprog, minoritetssprog og retskrivningsnormer.

Det er lykkedes at få en række primært udenlandske sproforskere, oversættere, forfattere og dygtige studerende til at beskrive politikken inden for deres sprogområde. Tilgangene er meget forskelligartede, men de har et tilfælles: De kan bidrage til at sætte den danske sprogpolitik i perspektiv.

Er dit modersmål okay? er udgivet i et samarbejde mellem Den Danske Sprogkreds og Forlaget Bostrup, og den er redigeret af lærebogsforfatteren, cand. mag. Lise Bostrup i samarbejde med leksikografen, Loránd Levente-Pálfi.

1. udgave, 1. oplag november 2017

ISBN 987-87-92000-23-1

Pris gennem boghandlerne: 250 kr. Et eksemplar gratis til hvert medlem og mulighed for at købe flere eksemplarer med medlemsrabat. Kontakt DenDanskeSprogkreds@gmail.com for at få et konkret tilbud.

Anmeldelse: Er dit modersmål okay?
Af Iben Schneider

Debatbog om sproget
Af Birte Strandby

© 2024 Den Danske Sprogkreds

Developed and maintained by ClearWebStatsUp ↑