Sprogkredsens to priser Svaneprisen og Ællingeprisen er inspireret af H.C. Andersens eventyr “Den grimme Ælling”.

Sprogkredsens Svanepris gives hvert år til en person, der gjort en stor indsats for det danske sprog, og Sprogkredsens Ællingepris gives til en spændende indsats for det danske sprog, der endnu ikke er fuldt udfoldet, men som indeholder et interessant potentiale.

I år gik Svaneprisen til Kirsten Rask for hendes biografi “Rasmus Rask. Store tanker i et lille land”, hvor hun beskriver Rasmus Rasks banebrydende indsats for at placere det danske sprog som et nordisk sprog, som igen er et germansk sprog, som er en del af en indoeuropæisk sprogstamme. Kirsten Rasks bog er en letlæst indføring i et vanskeligt område.

Lise Bostrup motiverede Svaneprisen, og Kirsten Rask gengav indholdet på ganske underholdende vis, og herefter overrakte Lise Bostrup Sprogkredsens diplom for Svaneprisen, Karin Sigurskjold overrakte en flot kurv med godter, vin og et gavekort til Bog&Idé, og H.C. Andersen alias Irina Bjørne overrakte en smuk og festlig buket blomster.

Ællingeprisen gik til to yngre danskere med kendskab til gadesproget og ghettosproget, som har udgivet “Gadedansk ordbogen. 10 års gadesprog”, som i høj grad er bygget på raptekster samt forfatternes egne erfaringer som indvandrere i Danmark.