Den Danske Sprogkreds´ Nyhedsbrev

Den 3. maj 2022

 

Hvis du kalder blandingen af jord og vand for smadder, kommer du sandsynligvis fra Nordsjælland. Hvis du derimod mener, at det er plutte eller plådde, er du nok vokset op på Lolland-Falster, og hvis vi er ude i noget smat, blæver eller ælte, peger pilen mod vest.

Formanden for Den Danske Sprogkreds, Lise Bostrup, der tidligere har undervist i dialektologi på Københavns Universitet, giver den 18. maj kl. 19 et overblik over de danske dialekter og lægger op til debat om dialekternes status i dag.

I tilknytning til foredraget synger vi

Vii nee fra Lålan, vor roorne gror (ikke i Højskolesangbogen) (Lolland)

Fo’ ajle di små blomster af Mads Hansen, 1863 (nr. 312 i Højskolesangbogen) (Fyn)

Skuld gammel venskab rejn forgo af Jeppe Aakjær, 1927 (nr. 193) (Jylland)

Arrangementet er gratis og finder sted i lokalet Satellitten på Kulturstationen i Vanløse, og foredraget bliver gentaget digitalt på platformen zoom den 25. maj kl. 19 med Lise Bogstrup bag mikrofonen og Mette Hess som erfaren tekniker.

Sprogkræsen 1-14

Har du alle 14 numre af Sprogkredsens blad Sprogkræsen? Bladene er fulde af nyheder om det danske sprog, debat om sprogrigtighed, anmeldelser af de vigtigste udgivelser om dansk sprog, beskrivelser af Sprogkredsens priser, Svanen og Ællingen og meget andet godt. Som medlem kan du få de numre, du mangler, tilsendt mod blot at betale udgiften til forsendelse. Send en mail til DenDanskeSprogkreds@gmail.com, så finder vi ud af noget.

Vil du være med til at skrive en bog om ordsprog?

I Den Danske Sprogkredsearbejder vi i øjeblikket på en bog med forskellige artikler om ordsprog, og vi er interesserede i at modtage flere bidrag. Hvis du har et ordsprog, du kan fortælle noget særligt om, eller hvis du har lyst til at undersøge en gruppe ordsprog om et fælles tema eller har andre ideer til artikler, så hører vi gerne fra dig.

Lige nu har vi et introducerende kapitel af Karin Louise Sigurskjold, et kapitel om Grundtvigs forhold til ordsprog af Bent Christensen, et andet om H.C. Andersens forhold til ordsprog af Johan de Mylius og afsnit undervejs om ordsprog om ordsprog om penge, kvinder og magt. Der kommer selvfølgelig også en artikel om selve den sproglige formulering af ordsprogene fra middelalderen til i dag.

Der er imidlertid stadig plads til mere, og alle er velkomne til at byde ind med bidrag.

Tilbud til Sprogkredsens medlemmer

Mange af Sprogkredsens medlemmer har tilfældigvis relationer til Lolland, Falster, Sydsjælland og de omkringliggende mindre øer Femø, Fejø, Masnedø, Bogø, Møn og Nyord. Den 9. maj udkommer der en antologi med fortællinger om roepolakker, oversvømmelser, snestorm, hornfiskemarkeder, klintekonger, Næstved-trolde, hekse, anemoner, tolvtonemusik, drømmen om en fast forbindelse til Femern og selvfølgelig et kapitel om dialekterne i området.

Os hernedefra er på 256 sider med illustrationer i farve og kan i hele maj måned bestilles gennem Den Danske Sprogkreds for 200 kr. + forsendelse.

Mange hilsner

Lise Bostrup

Formand for Den Danske Sprogkreds og redaktør af Sprogkræsen

Tlf. 26 71 78 37

DenDanskeSprogkreds@gmail.com

Facebook: Den Danske Sprogkreds