Hvis du kalder blandingen af jord og vand for smadder, kommer du sandsynligvis fra Nordsjælland. Hvis du mener, at det er plutte eller plådde, er du muligvis vokset op på Lolland-Falster, og hvis vi er ude i noget smat, noget blæver eller noget ælte, peger pilen mod vest.

Onsdag den 25. maj lægger formanden for Den Danske Sprogkreds, lærebogsforfatteren, cand.mag. Lise Bostrup, der i en årrække har undervist i dansk dialektologi på 1. delen af danskstudiet på Københavns Universitet, op til en debat om de danske dialekters status i dag, men før ordet gives frit, fortæller hun om forskellene mellem de vigtigste danske dialekter, og de træk, der adskiller dem fra hinanden.

Vi skal høre om det berømte og berygtede danske stød, der gør, at man i store dele af landet kan høre forskel på roen og roen i sammenhænge som freden og roen og sukkerroen, om det bløde d, som folk i Nordsjælland tager i anvendelse i tide og utide, men som er totalt ukendt på Lolland og Falster, om afkortning af ordene, om forskellen på a hus og æ hus – og så alle de mange dialektale ord, som kun kendes af folk med relation til et specifikt geografisk område.

Lise Bostrup er selv født i Esbjerg, og hendes mormor og morfar talte vestjysk, men hendes far kom fra et akademikerhjem i Rungsted med konservative normer om et fælles rigsmål med “korrekt” udtale, og hun boede i Nordsjælland, til hun som 12-årig kom til Vestlolland og måtte sande, at hendes sprog var både “højrøvet” og snobbet” og skyndte sig at tilpasse sig sit sprog til den herskende norm. Ofte er det skiftet mellem sprogområder, der åbner ens ører for de sproglige forskelle.

Arrangementet finder sted i Spejlsalen på Kulturstationen i Vanløse den 18. maj kl. 19 og bliver gentaget digitalt på platformen zoom den 25. maj. kl. 19. Linket til zoom-mødet fremsendes efter tilmelding til DenDanske Sprogkreds@gmail.com. Det er gratis at deltage både fysisk og online.