I dag fejres Den Internationale Modersmålsdag over hele verden. Modersmålsdagen blev indstiftet af UNESCO for 25 år siden, og Den Danske Sprogkreds fejrer dagen med et stort arrangement om de polsksprogede landarbejdere, der for 130 år siden kom til Danmark for at arbejde i roemarkerne primært på Lolland, Falster og Sydsjælland.

Den gang var der ikke noget, der hed sprogkurser og integrationsprogrammer. Det var hårdt arbejde fra morgen til aften, værelser i såkaldte polakbarakker i nærheden af markerne og besøg i de delvist polsksprogede, katolske kirker.

De fleste polske landarbejdere havde forestillet sig, at de efter en periode skulle vende hjem til Polen med de penge, de tjente, men sådan gik det kun for de færreste, og den dag findes der overalt i området både mænd og kvinder med polske navne og minder “hjemmefra””.

På Modersmålsdagen har Sprogkredsen inviteret forfatterne Carsten Aner, Else Lefmann, Torsten Elsvor og Karen Haugaard til at fortælle og læse af deres tekster, Den Polske Ambassade kommer og giver et glas vin og pianisten Rasmus Raaschou spiller op til fællessange om roer og polakker.

På billedet ses to af Sprogkredsens frivillige, Catia og Lise med de bøger og plakater, der vil blive udstillet.

Der er gratis adgang for alle.

Ses vi?