Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Harald Bergstedt – en sprogkræsen digter, der tog fejl

04/05/2021 @ 19:00 - 20:30

Digteren Harald Bergstedt lagde stor vægt på at gengive almindelige menneskers talesprog i sine digte og skuespil, han brugte folkelige ord og apostroffer til gengivelse af udtalen, og han opfandt nye ord som f.eks. bibelhelt (profet), marmornæse (snob), vemodssød (sentimental) og næsevåd (snottet).

Bergstedt rejste i sin ungdom meget rundt i provinsen som lærer og lærervikar. Han kom selv fra Køge og fik hurtigt øre for de danske dialekter. Han var noget af en skrivekugle, og han skrev ofte sine digte fra de steder, han lærte at kende, mens han sad i et tog på vej til et nyt sted. Mange af dem er udgivet i hans “Sange fra provinsen” 1-3.

Nogle af Bergstedts børnesange  f.eks. “Hør den lille stær, den er åh så fornøjet”, “Jeg ved en lærkerede” og “Solen er så rød, mor”, hvor han beskriver verden fra barnets synsvinkel burde høre til i den danske litterære kanon. Det gør de imidlertid ikke, for Bergstedt skiftede i 1942 sin socialdemokratiske medlemsbog ud med den nazistiske, kom i fængsel og først i 1963 blev det tilladt at spille hans sange i Danmarks Radio.

 

 

Sted

Online
Internettet Danmark + Google Maps