Lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Jan Heegård Petersen, fortæller om dansk, som det tales af danske udvandrere i Argentina i dag.

Dansk udvandring til Argentina

Efter USA og Australien er Argentina det sted i verden, der tiltrak flest danske udvandrere i de store emigrationsår fra 1850 til 1930, og danskheden og det danske sprog dyrkes stadig af mange af udvandrernes børn og børnebørn.

Der findes danske kirker, kulturhuse og klubber i byerne Tres Arroyos, Buenos Aires, Tandil og Necochea. 

Dansk som arvesprog

De unge 2. og 3. generationsdanskere i Argentina taler et dansk, som er præget af spansk, og som i nogen grad har fastholdt et ordstof og en udtale, som det blev talt af de tidligere generationer.

Jan Heegård deltager i et stort forskningsprojekt, der skal beskrive fænomenet dansk som arvesprog i Argentina.

Hvad sker der, når man flytter til et nyt sprogområde?

Efter oplægget om dansk i Argentina vender vi blikket mod Danmark og diskuterer, hvad der sker med ens sprog, når man flytter til et nyt sprogområde. Her vil være korte oplæg af Rainer Verhoefen (opvokset i Tyskland), Irina Bjørnø (opvokset i Rusland) og Yasser Ghanbari (født i Afganistan, men bragt til Danmark som spædbarn).

Andre, der ønsker at bidrage med korte oplæg til debat, kan henvende sig til Lise Bostrup DenDanskeSprogkreds@gmail.com

Hvor og hvornår?

Fredag den 21. februar kl. 19-21
Kultursalen på Kulturstationen i Vanløse.

Læs mere om danskere i Argentina: https://nyheder.tv2.dk/udland/2018-12-25-i-mere-end-100-aar-har-der-boet-danskere-i-kolonier-i-argentina-tv-2-har-vaeret

De fire danske bosættelser i Argentina: Tandil, Tres Arroyos og Necochea.